Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Η μεγάλη κατανάλωση δεν κάνει τον... γιατρό πέρα, λένε ειδικοί

▅ Διαδεδομένη είναι η πεποίθηση πως η μεγάλη κατανάλωση νερού κάνει καλό στην υγεία. Δύο Αμερικανοί γιατροί όμως υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις γι΄ αυτό
Η ευρύτατα διαδεδομένη πεποίθηση πως οκτώ (τουλάχιστον) ποτήρια νερό την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα, είναι ένας μύθος, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Σταρ όπως η Κέιτ Μος και ο Ρίτσαρντ Γκιρ, οι οποίοι εμφανίζονται συχνότατα μ΄ ένα πλαστικό μπουκάλι νερό στο χέρι, βοήθησαν στη διάδοση της πεποίθησης ότι αν πίνεις οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, βελτιώνεται το δέρμα σου, αδυνατίζεις, προλαμβάνεις τους πονοκεφάλους. Όμως ο δρ Στάνλεϊ Γκόλντφαρμπ και ο δρ Νταν Νεγκοϊάνου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας στη Φιλαδέλφεια, εξέτασαν επισταμένα την επιστημονική λογοτεχνία για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η επιπλέον κατανάλωση νερού και δεν βρήκαν ούτε μία μελέτη που να περιλαμβάνει τη σύσταση για τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Η παρεξήγηση πιστεύεται πως προέρχεται από μια σύσταση του 1945, σύμφωνα με την οποία οι ενήλικοι πρέπει να πίνουν δυόμισι λίτρα νερό την ημέρα, ένα χιλιοστόλιτρο για κάθε θερμίδα που καταναλώνουν. Η σύσταση αυτή είχε επισημανθεί τον Δεκέμβριο από τη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση. Όμως το κρίσιμο τμήμα της- ότι «το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής περιέχεται στα φαγητά»- συνήθως αγνοείται.
Η μελέτη
Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως άνθρωποι που ζουν σε θερμά, ξηρά κλίματα και οι αθλητές έχουν αυξημένη ανάγκη για νερό, ενώ άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες αισθάνονται καλύτερα αν αυξήσουν τη λήψη υγρών. Όμως για τον μέσο, υγιή άνθρωπο, το περισσότερο νερό δεν σημαίνει καλύτερη υγεία, υπογραμμίζουν οι Γκόλντφαρμπ και Νεγκοϊάνου, η μελέτη των οποίων δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (http: //jasn. asnjournals. org). Οι Γκόλντφαρμπ και Νεγκοϊάνου εξέτασαν τους «τέσσερις μεγάλους μύθους», όπως τους αποκαλεί ο Γκόλντφαρμπ, γύρω από τις ευεργετικές, υποτίθεται, συνέπειες της επιπλέον κατανάλωσης νερού: οδηγεί στην έκκριση περισσότερων τοξινών, βελτιώνει τον τόνο του δέρματος, μειώνει την πείνα και περιορίζει τη συχνότητα των πονοκεφάλων. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά δεδομένα, για την ακρίβεια κανενός είδους επιστημονικά δεδομένα, πίσω από τους ισχυρισμούς αυτούς, οι οποίοι αποτελούν πιθανότατα φολκλόρ», λέει ο Γκόλντφαρμπ. Το να πίνεις πολύ νερό μπορεί να μη βοηθάει, αλλά και δεν βλάπτει, δήλωσε ο Γκόλντφαρμπ. «Αν κάποιος το απολαμβάνει, πολύ καλά, ας συνεχίσει να πίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: